Suomessa on vähän alle puoli miljoonaa suorasähkölämmitteistä pientaloa. Päälle tulevat vielä loma-asunnot, mökit ja liikekiinteistöt. Niinpä sähköllä toimivia vedenlämmittimiä on ainakin miljoona.
”Vedenlämmittimet kuluttavat sähköä 2,6 terawattituntia vuorokaudessa. Tarvitaan kaksi Imatran koskea, että saadaan tämä vesimäärä ladattua”, kertoo tekninen johtaja Rami Aaltonen Kaukora Oy:sta.
Sähkönkulutuksen huipputilanteet ovat Suomessa ongelmallisia. Juuri silloin kun sähköä eniten tarvitaan, se on kalleimmillaan. Myös energiantuotannon murros hankaloittaa yhtälöä. Siinä missä ydinvoimalla tuotetaan sähköä tasaiseen ja ennustettavaan tahtiin, uusiutuvien energiamuotojen, kuten tuuli- ja aurinkovoiman tuotanto on hyvin vaihtelevaa. Silti tuotannon ja kulutuksen pitäisi olla tasapainossa koko ajan.
Kaukora on tuomassa markkinoille älykkään lämminvesivaraajan, joka auttaa tasapainottamaan sähkön kysyntää.
”Jotta uusiutuvan energian käyttö voi lisääntyä, pitää olla edullisia tapoja varastoida energiaa. Älyvaraaja on kuuminta hottista, mitä lämmityslaitemarkkinoilta löytyy tällä hetkellä”, Aaltonen kehuu. Megatrendinä tuotekehitykselle toimii huoli ympäristön ja ilmaston tilasta.
Jäspi älyvaraajan virta voidaan suurkulutuksen aikana katkaista ilman, että asumismukavuus kärsii. Internetin yli pilvessä operoiva varaajan äly haistelee koko sähköverkon – ei yksittäisen kiinteistön – tilannetta. Kun tarve vaatii, automatiikka ottaa vedenlämmittimen vastukset pois päältä. Kuormitus laskee ja sähkötehoa saadaan vapautettua sekunneissa muuhun käyttöön.
Mobiilisovelluksesta asukas saa hyödyllistä tietoa veden kulutuksesta sekä varaajan vesitilanteesta. Se kertoo, kuluttaako asukas enemmän vai vähemmän lämmintä vettä kuin keskiverto kansalainen.
”Mielestäni tämä on malliesimerkki esineiden internetistä. Digitalisaatio on parhaimmillaan sitä, että asiakkaalle tarjotaan lisää mahdollisuuksia, ominaisuuksia ja palveluja”, Aaltonen tuumaa.
On kuitenkin hyvä muistaa, että Jäspi älyvaraajan kaltaisilla laitteilla tulee olemaan yhteiskunnallisesti ja koko sähköverkon kannalta merkitystä vasta siinä vaiheessa, kun niitä on asennettu riittävä määrä kiinteistökantaan.