Rajoitetuilla sähköasennusluvilla lämmityslaitteen asennus ja huolto sujuvat sutjakasti yhdeltä tekijältä. Sähkömies tarvitaan paikalle vasta, kun sähkökeskukseen kajotaan.
– Sähkö on hyvä renki, mutta huono isäntä, tiivistää Jorma Kuisma, joka toimii kouluttajana LEY:n S3/R-koulutuksessa. Ennen eläkkeelle jäämistä Kuisma toimi ammattikoulussa sähköasentajien opettajana. Kokemus näkyy rauhallisessa opetustyylissä, vaikka tarkat oppilaat esittävät tiukkoja huomautuksia.
Kuisman mukaan päivätyökseen lämmityslaitteita asentavien sähkötietämys on hyvällä tasolla. Sähköstä on tullut yhä tärkeämpi osa asentajien arkea. Työssä pitää ymmärtää esimerkiksi taajuusmuuttajien sielunelämää ja väyläohjauksen logiikoita.
Tälle Kuisman vetämälle kurssille osallistuu 11 opiskelijaa, joista useimmat ovat paikalla lähinnä saadakseen pätevyydet kuntoon. Kokonaisvaltaisen lämmityslaitepaketin asentamisesta ei nykyään selviä ilman sähköosaamista- ja lupia. Myös huoltohommissa luvat ovat tarpeen.
Lupien kanssa omat hommat luistavat sujuvasti, kun paikalle ei tarvita erikseen tilata sähkömiestä.
– Sähkömiehen paikalle kutsuminenkaan ei välttämättä ole ratkaisu, sillä kaikki sähkömiehet eivät ymmärrä lämmityslaitteista ja niiden toiminnasta mitään, Kuisma sanoo.
Huoltohommissa sähkömies toimii lähinnä statistina, joka irrottaa laitteen sähköistä ja kytkee sen takaisin. S3/R-luvalla lämmityslaiteasentaja voi hoitaa tämän homman itse.
S3/R-kurssilla saatavat luvat rajoittuvat laitteelle: sähkökeskukseen ei saa kajota millään tavalla. Asentajan päivittäisiin tarpeisiin tämä rajoitettu sähköasennuspätevyys kuitenkin riittää hyvin. Kiertovesipumppujen, lämmityslaitteiden, poltinsähköistysten, turvakytkimien ja kaikenlaisten lämpöpumppujen asentaminen onnistuvat ihan luvan kanssa.
Lakia ja pykälää
Tuttujenkaan asioiden läpikäyminen ei tee pahaa kenellekään, sillä alalla tapahtuu paljon. Uusi sähköturvallisuuslaki tuli voimaan vuoden alussa.
– Muutos oli erittäin totaalinen ja siksi tietojen päivittäminen tekee hyvää niillekin, joilla on aiempia tutkintoja, sanoo LEY:n toiminnanjohtaja Arto Hannula.
Kahden päivän kompaktissa kurssipaketissa tulee käytyä läpi uusimmat asetukset ja standardit, mikä nopeuttaa omaa työtä kentällä. Miten ammattilaiset sitten pysyvät lakipykälien ja standardien kyydissä ilman vastaavaa kurssia?
– Eivät mitenkään, vastaavat kurssilaiset.
– Nykyään on ihan liikaa lakeja, asetuksia ja standardeja, kukaan ei pysy niissä mukana, täydentää kurssille osallistunut Thomas Stoor.
Onneksi on olemassa internet, mutta sielläkin tietoa pitää osata kaivaa oikeasta osoitteesta.
Henki säilyy paremmin
Kurssin tärkein anti liittyy sähköturvallisuuteen – niin työturvallisuuteen kuin loppukäyttäjienkin. Pahin uhka huonosti ja osaamattomasti tehdyssä sähkötyössä on hengenlähtö joko suoraan sähköiskusta tai esimerkiksi tulipalossa. Hiljattain Rovaniemellä sattuneessa tapauksessa putkimies lähti kytkemään luvattomasti varaajaa ja kuoli.
Lounaan jälkeen aiheena ovat kaapeleiden sallitut kuormitukset, suojalaitteiden laukeamissuojat, sulakkeet ja niiden vaikutus etäisyyksiin. Esiin kaivetaan värikäs ja paksu katekismus, joka kantaa nimeä D1, Käsikirja rakennusten sähköasennuksista.
Tentin laadinnasta vastaa tutkintolautakunta. Kurssilaiset ovat optimistisia tentin suhteen, läpi pitäisi kyllä mennä. Myös Kuisma on vakuuttunut, että kurssilla hereillä olleet saavat ansaitsemansa pätevyydet. Rajoitettujen sähköasennusoikeuksien lisäksi kouraan läpsähtää sähkötyöturvallisuuskortti.
Pystymetsästä tenttiä ei kannata tulla tekemään, vaikka mukaan saakin ottaa koko kurssiaineiston. Monisatasivuisesta aineistosta ei ole kylmiltään tenttiin tulevalle hyötyä, kun vastaukset ja taulukot pitää löytää nopeasti.
– Oikeaksi vastaukseksi ei hyväksytä sitä, että näin me olemme aina tehneet, Kuisma naureskelee.
Kurssin osallistujien antaman palautteen perusteella kurssi on ollut erittäin onnistunut. Eniten kiitosta saavat kouluttaja Kuisma sekä koulutuspaikkana toiminut Hotelli Vantaa. Itse oppisisällöistä eniten pisteitä saavat sähköturvallisuuden ja lainsäädännön osuudet. Yleisarvosana kurssille on osallistujien mukaan 4,1 asteikolla 1–5.
LEY järjestää Lämmityslaiteasentajan rajoitetut sähköasennusoikeudet S3/R -kurssin kahdesti vuodessa